2012. május 8., kedd

A sokszor ismételt tanács - Igyunk sokat! De mit is?


A rostos gyümölcslé egészséges – gondolják sokan. De tényleg így van-e? Kutatások szerint lehet, hogy rosszabbul járhatunk a dobozos üdítőkkel, mint azt sejtenétek. Mi hát a megoldás? Emellett milyen betegségek kezelésében tud a többi népszerű gyümölcslé segíteni?

Miközben egyre jobban tudatában vagytok az üdítőitalok magas cukortartalmának, mégis sokan hajlamosak vagytok alábecsülni a gyümölcslevek, dzsúzok és turmixok cukortartalmát. A Glasgow-i Egyetem kutatói felmérésükben azt vizsgálták, mit gondolnak a fogyasztók az egyes üdítők összetételéről, és mi a valóság.

A vizsgálat során arra kérték a pácienseket, becsüljék meg egy sor ital cukortartalmát. Érdekes eredmény született. A szénsavas üdítőkben lévő cukor mennyiségét túlbecsülték, a csak gyümölcsből készült dzsúz cukortartalmára kevesebbet tippeltek a valóságosnál. Ráadásul a rostos italok energiatartalma is nagy, amivel szintén nincs mindenki tisztában.
Megadott becsléseikben az almalében, a narancslében, a koffeinos energiaitalokban lévő cukormennyiséget a valóságosnál 2-4 teáskanállal kevesebbnek hitték. Egy kirívó példa is volt: egy gránátalmalé 18 teáskanálnyival több cukrot tartalmazott. Sokan étrendjük kalóriamennyiségébe bele sem számolják az üdítőitallal bevitt energiát.
A kutatásvezető arra figyelmeztetett, hogy amit isztok, az ugyanúgy árthat, mint amit esztek. Érdemes megismerni az elfogyasztott italok összetételét is, mert az egészségesnek tartott gyümölcslevek túlzott fogyasztása is súlytöbblethez és magas vércukorszinthez vezethet. Ma divat az egészséges táplálkozás. Ezért aztán sokan a szénsavas üdítők helyett a rostos, gyümölcsöt tartalmazó italokat választjátok. Érdemes megnézni, miből is készül az ital, mennyi a kalóriaértéke, és a cukortartalma. Ezekben a dzsúzokban igen sok a cukor. Ráadásul nem gyümölcscukor, hanem hozzáadott cukor, ami hamar zsírrá változik.
A feldolgozás során a gyümölcsben lévő saját antioxidáns eltűnik, a rostok jó részét leszűrik, tehát az értékes anyagokból alig marad valami. Ha tehetitek válasszátok az idénynek megfelelő frissen facsart, préselt gyümölcs- és zöldségleveket. A legkönnyebben, gyümölcscentrifuga nélkül a Pannonicum gyümölcs- és zöldségporokból tudtok olyan üdítőitalokat készíteni, amiben minden értékes anyag benne marad, finom és szomjoltó. Ezek tartalmaznak mindent, ami az eredeti terményben megtalálható. Tehát egészségesek, ráadásul jó ízűek, természetes vitaminforrások, gazdag a rostanyag tartalmuk. Ez az ital otthon is könnyen, gyorsan elkészíthető, ráadásul sokkal olcsóbb is, mint dobozos társaik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése