2011. október 23., vasárnap

Homoktövis

Mai bejegyzésemben a gyümölcskészítményben, a Vita C-ben és a Spiritben is megtalálható gyümölcsfajtáról, a homoktövisről osztanék meg veletek néhány fontos tudnivalót.
A homoktövis talán a legértékesebb biológiai hatóanyagokat tartalmazó gyümölcsünk, védett növény, termőhelye a Duna-Dráva árterülete. Termését tibeti gyógyítók már több mint ezer éve alkalmazzák. Kiemelkedően magas a C-vitamin-tartalma ( 450 mg/100g), további hatóanyagai az A-, P-vitamin, almasav, kvercetinglikozida, xantofil, fizalin, olajsav, izolinolsav, linolensav, mannit, peonin, antocián, palmitinsav és a sztearinsav. Karotinoid-tartalma (16-28 mg/100g) szintén jelentős, valamint magas flavonoid-tartalmának (310-2100 mg/100g) is köszönhető sokrétű, pozitív élettani hatása.
Kiemelkedő szerepe van az immunrendszer védelmében és erősítésében, zsíroldó hatású, fokozza az anyagcserét, így segít az optimális testsúly megtartásában. Kedvezően hat gyomor- és nyombélfekélyekre is, védi a májat. Kozmetikai hatása is ismert, gátolja a hajhullást és lassítja a ráncok kialakulását, erősíti a kötőszövetet, ezáltal csökkenti a narancsbőr kialakulását.

További infók a HOMOKTÖVISről a www.joegeszseget.hu oldalon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése